ПРОТЕТИЧНА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА

Обвивни корони – изработват се, когато разрушените зъбни тъкани не могат да се възстановят чрез пломби, изработени в кабинета или инлей изработени в лаборатория, и когато съществува риск от счупване на зъб с обтурация. Те предпазват от кариес предразположените пациенти, шинират зъба с обвивното си действие, не натрупват плака и зъбен камък. Съвременните изисквания налагат изпиляването на зъба да е с праг, върху който ще легне ръба на короната за разлика от безпраговото изпиляване, при което короната навлиза във венеца безконтролно, дразни меките тъкани и ги възпалява. Праговото изпиляване изисква по-голяма прецизност, както при изпиляване, така и при снемане на отпечатъци.

 

Метални корони – от благородни и неблагородни сплави. Възстановяваме с тях областите, където нямаме достатъчно място (дълбока захапка), мъдреци или по финансови съображения.

Метални корони с пластмасова или керамична фасета
1 – металокерамична
2 – бленд корона (метал и полимер)
3 – метална корона

Металокерамични корони – най-широко използваните корони в стоматологията. Състоят се от метално пънче върху което се нанася керамика, която възпроизвежда естествения цвят и форма на зъба. IVOCLAR

Фотокомпозитна коронка – за дългосрочно временно решение или по финансови причини


Пластмасови корони – изработва се в кабинета или в лаборатория. Служат за временни корони, които запазват позицията на изпилените зъби и венеца около тях, предпазват живите зъби от дразнещи фактори, естетиката и естествеността в устата. Залепват се с временен цимент до подмяната им с окончателната констукция.

Керамична корона – най-съвременният метод подходящ за фронталният участък
– прес-керамика
– послойно нанесена керамика

Керамични корони с циркониев оксид


Фотополимерни корони върху Bio HPP – нов революционен материл в протетиката

Протезата е подвижно заместване на липсващи зъби и прилежащи тъкани. Тя е изработена от акрилна пластмаса, понякога в комбинация с различни метали.

ТОТАЛНАТА ПРОТЕЗА заменя всички зъби, а частичната протеза запълва пространствата, създадени от липсващите зъби и не позволява на другите да променят позицията си. Протезата подобрява способността за дъвчене и говор и осигурява подкрепата на лицевите мускули. Това значително ще подобри изражението на лицето и усмивката Ви.

Съществуват и така наречените имедиатни протези. Те се поставят в устата Ви непосредствено след изваждане на зъбите. За да стане възможно това, зъболекарят в предварително посещение снема отпечатък от челюстите и извършва планиране. Най-важното предимство на тези протези е, че пациентът не остава без зъби по време на оздравителния период. Трябва да се знае, че с течение на времето костите и зъбите се свиват и се налага или уплътняване на имедиатната протеза, или изработване на нова.

  • Моделно-ляти скелетирани протези
  • Протези, стабилизирани чрез мини импланти