ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Не подценявайте симптомите!

Пародонтологията изучава зъбоподдържащите структури (венец, цимент по кореновата повърхност, пародонтален лигамент и алвеоларна кост). Пародонталните заболявания обхващат както възпалителни, такти рецесивни изменения в пародонталните структури. Кървене при миене на зъбите, зачервяване, подуване на венците или лош дъх са симптомите, които първо тревожат симптоми на гингивит (възпаление на венците). Ако на този етап състоянието се лекува, то е обратимо.
Оставено без лечение обаче, то може да прогресира до пародонтит, при който има намаляване на костната плътност, наличие на пародонтални джобове, в по-късен етап – увеличена подвижност на зъбите и последващата им загуба. От голямо значение за развитието на пародонталните заболявания са колониите от микроорганизми, в близост до венечния ръб, които произвеждат токсини, увреждат венеца и причиняват горепосочените симптоми. Със съвременните средства за лечение е възможно да се постигне овладяване на възпалителния процес.
ЛЕЧЕНИЕТО ВКЛЮЧВА:
 • Професионално почистване на зъбите.
  Обръщаме Ви внимание, че има огромна разлика не само в цената, но основно в качеството на почистване на зъбната плака и камък. Недопустимо е да се мисли, че зъбният камък се натрупва само по видимите части на долните фронтални зъби и неговото премахване е достатъчно за качествена професионална хигиена. Оставен дори и в малко количество той служи като зародиш, върху който много бързо след това отново започва да се натрупва камък. При някои пациенти едно посещение не е достатъчно за доброто почистване , а са необходими две или повече. Твърде често това е болезнена интервенция и се извършва под местна анестезия.
 • Полиране с Air Flow
 • Рентгенова диагностика
 • Kонтрол на ежедневните Ви хигиенни грижи – техниката на четкане, вида и дебелината на влакната на зъбната четка, четчиците за междузъбни пространства, при плътни контакти – вида на конците, необходимост от използване на иригатори при налични пародонтални джобове, вида на ежедневната или лечебната води за жабурене. Ако имате въпроси никога не се колебайте да ни ги зададете. Помнете, че резултатите от лечението зависят до голяма степен от лекаря, но още повече зависят от адекватната Ви ежедневна грижа вкъщи. Редовните прегледи при зъболекар поне два пъти годишно ще Ви гарантира, че усилиятa които полагате са достатъчни и правилни.
 • Определяне дълбочината на пародонталните джобове – тези, който са по-дълбоки от 3 мм. се нуждаят от кюретаж за да се премахнат инфектираните тъкани и да се възстанови дълбочината на джоба. В Света Аполония правим това механично или чрез лазерна терапия.
 • При увеличена подвижност на зъбите ще Ви изработим пародонтални шини.
 • При небходимост – изваждане на зъби, мекотъканна или костозаместваща терапия.
 • Фактори, който затрудняват лечението са:
  – генетична предиспозиция
  – стресът
  – тютюнопушене
  – придружаващи заболявания-неконтролиран диабет, хипертония
  – недобре изработени пломби, корони, мостове.